petek, 11. november 2022

Jesen - izziv za delovna oblačila in opremo

 

Mokre ceste, spolzke ceste, neugodne svetlobne razmere, temperature, ki so se prvič znova spustile pod ničlo, in nenehno deževje. Zaradi vsega tega je jesen izziv, še posebej če veliko delate zunaj. Kaj je najbolje nositi jeseni? In kaj vi in vaši zaposleni potrebujete za delo v hladnem letnem času? V tem prispevku vam predstavljamo, kako lahko vi in vaši zaposleni varno in uspešno preživite jesen.

Katere so osnovne nevarnosti pri jesenskem delu na prostem?

 

Pri delu na prostem v hladni sezoni so nevarnosti, ki jih povzročajo vremenske razmere, tiste, ki zahtevajo ustrezne zaščitne ukrepe. Zaradi vremenskih vplivov je treba razlikovati med naslednjimi tveganji.

  • Izpostavljenost vlagi in vremenskim vplivom
  • Neprepoznavnost oseb (opozorilna oblačila)
  • Izpostavljenost vlagi

Zaščitna oblačila, ki so odporna na vse vremenske razmere

 

Zdaj je čas za prava oblačila za zaščito pred vremenskimi vplivi. V nasprotju z običajnimi delovnimi oblačili so oblačila za zaščito pred vremenskimi vplivi del osebne zaščitne opreme. Pri zaščitnih oblačilih je zakonska zahteva, da se oblačila testirajo v ustreznem testnem laboratoriju glede različnih lastnosti. Po uspešno opravljenem testiranju večino zaščitnih oblačil certificira pooblaščeni organ. Zaščitna oblačila so razvrščena glede na njihovo zaščitno funkcijo:

  • Zaščitna obleka proti dežju - standard EN 343
  • Oblačila za zaščito pred hladnimi okolji - standard EN 14058
  • Oblačila za zaščito pred mrazom - standard EN 342
  • Oblačila za visoko vidljivost - standard EN 20471

Obleka za zaščito pred vremenskimi vplivi v skladu z DIN ÖNORM EN 343
Oblačila za zaščito pred dežjem v spletni trgovini
Oblačila za zaščito pred mrazom v skladu z DIN ÖNORM EN 342
Oblačila za zaščito pred mrazom - standard DIN ÖNORM EN 14058

Vremensko odporne jakne - funkcija in merila za izbiro

 

Posamezni standardi določajo lastnosti oblačil. Da so oblačila vodoodporna, so vsi šivi zunanjega materiala prelepljeni. Zagotovljena mora biti tudi visoka zračnost, da lahko topel in vlažen zrak med fizičnim naporom uide. Danes proizvajalci visokokakovostnih profesionalnih zaščitnih oblačil uporabljajo tkanine s pregradnim slojem (membrane, laminati ali hidrofilni ali mikroporozni premazi):

Fristads: Airtech®, GORE-TEX®
Kansas: Airtech®, GORE-TEX®
Kübler: Kübler 3-slojni laminat
SIOEN: Siopor®, Flexothane®
Cofra: Cofra-Tex®
Leibwächter: TPU membrana

Pri izbiri ustreznih oblačil za visoko vidljivost ali zaščito pred dežjem morate biti pozorni na nekaj točk:

  • varjeni šivi
  • zračnost
  • trpežen, a brezšumen material
  • elastičnost in svoboda gibanja
  • Lahka in udobna oblačila za nošenje

Načelo večslojnega oblačenja

 

Tako imenovano načelo „čebulne kože“ ali „načelo treh plasti“ je še posebej uporabno pri nižjih in spremenljivih temperaturah ter pri delu, ki povzroča znojenje. Prava oblačila v kombinaciji med seboj ščitijo pred vetrom in vremenskimi vplivi ter hkrati zagotavljajo odvajanje odvečne vlage. Tako bodo vaši zaposleni ves čas delovnega dne suhi in na toplem.

Tukaj boste izvedeli, kaj je pomembno pri kombiniranju

Zaščita z visoko vidljivostjo za boljšo prepoznavnost

 

Zora in mrak sta najpogostejša vira nevarnosti, saj se brez ustrezne zaščite z visoko vidljivostjo hitro znajdemo v temi in v nevarnosti. Neonsko rumena ali oranžna oblačila z visoko vidljivostjo zagotavljajo vidnost v vseh okoljih, zlasti v težkih svetlobnih razmerah. Oblačila za visoko vidljivost in oblačila za zaščito pred dežjem so na voljo tudi v kombinaciji in so nujna za jesen in zimo.

Zaščitni čevlji z membrano

 

Izkušnje so pokazale, da je tveganje spotikanja, zdrsa ali padca zaradi vremenskih razmer večje, zlasti ko opravljamo dela kjer je dosti mokrega listja, snega in poledice. Eden od možnih zaščitnih ukrepov je nošenje ustrezne zaščitne obutve, ki zmanjšuje tveganje padca. Najboljša izbira so zračne membrane in podplati z nedrsečim podplatom.

Ne pozabite, da je treba tudi najboljše varnostne čevlje pravilno negovati. Kako pravilno skrbeti za varnostne čevlje, si lahko preberete tukaj.

Rokavice za zaščito pred mrazom ali vlago

 

Delo na prostem je lahko v tem letnem času zelo stresno. Mokro in mrzlo nas močno omejujeta tudi pri delu z rokami. Spolzki predmeti nam padajo iz rok, naš oprijem popusti in roke otrpnejo. Prihranite si te obremenitve in izberite ustrezne rokavice za zaščito pred mrazom ali mokroto.

Zaščita in nega kože in oči

 

Tudi jeseni in v oblačnih dneh sta koža in oči pri delu na prostem bolj izpostavljeni UV-sevanju, zlasti pri delu na višini in na zelo odbojnih površinah, kot so strehe ali sneg. Poleg tehničnih ukrepov za zaščito pred soncem ali primernih oblačil so možni zaščitni ukrepi tudi nošenje sončnih očal. Pred UV-sevanjem pomaga tudi ustrezna zaščita kože ter ustrezna nega kože pred vplivi vlage in mraza na kožo. V neugodnih razmerah zato posebno pozornost namenite zaščiti kože. Zato ne smete shajati brez vlažilne kreme za kožo. Kako najbolje zaščititi in negovati svojo kožo, lahko izveste v našem konceptu treh korakov za profesionalno zaščito kože.

Zaključek

 

Jesen s svojimi vremenskimi razmerami predstavlja poseben izziv za vaša delovna oblačila in opremo. Zakonodaja zahteva ustrezna zaščitna oblačila in osebno varovalno opremo. Vsa zaščitna oblačila in osebna zaščitna oprema morajo biti označena z oznako CE in, odvisno od uporabe, testirana v skladu z ustreznimi standardi. Pred izbiro in uporabo zaščitne obleke mora delodajalec opraviti oceno tveganja. Pri izbiri zaščitne obleke je treba pretehtati zahteve po najboljši možni zaščiti na eni strani in udobju pri nošenju na drugi. V ta namen mora delodajalec opraviti oceno zagotovljene zaščitne obleke. Delodajalec mora zagotoviti, da imajo zaposleni glede na zahteve na voljo lastno zaščitno obleko, ki jo lahko uporabljajo izključno sami. Pri tem obsežnem postopku vam z veseljem pomagamo s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem.

Z veseljem vam bomo pomagali!

 

Schlofferjevi strokovnjaki za osebno varovalno opremo vam nudijo neodvisno podporo pri ocenjevanju in izbiri osebne varovalne opreme.

Dogovorite se za sestanek!
 

SPOŠTUJEMO VAŠO ZASEBNOST

"Da bi bila vaša osebna nakupovalna izkušnja pri Schlofferju čim bolj prijetna, uporabljamo piškotke, vključno s piškotki tretjih oseb. Kliknite ""Sprejmi vse"" da se strinjate z vsemi piškotki in greste neposredno v našo spletno trgovino oz. kliknite na ""Nastavitve piškotkov"" za podroben opis piškotkov Te nastavitve lahko spremenite kadar koli pod ""Piškotki"" v nogi.
Tukaj lahko zavrnete vse piškotke."

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

"Da bi bila vaša osebna nakupovalna izkušnja pri Schlofferju čim bolj prijetna, uporabljamo piškotke, vključno s piškotki tretjih oseb. Kliknite ""Sprejmi vse"" da se strinjate z vsemi piškotki in greste neposredno v našo spletno trgovino oz. kliknite na ""Nastavitve piškotkov"" za podroben opis piškotkov Te nastavitve lahko spremenite kadar koli pod ""Piškotki"" v nogi.
Tukaj lahko zavrnete vse piškotke."

Bistvenega pomena

Te tehnologije so potrebne za omogočanje osnovne funkcionalnosti spletnega mesta

Ime
Schloffer session id
Ponudnik
Schloffer Arbeitsschutz GmbH
Namen
Benutzersitzung identifizieren und Warenkorb speichern.
Varstvo podatkov
https://www.schloffer.eu/info/datenschutz
Ime piškotka
PHPSESSID
Trajanje piškotka
Sitzung
Ime
Google Tag Manager
Ponudnik
Google LLC
Namen
Verbesserung des Nutzerlebnisses.
Varstvo podatkov
https://policies.google.com/privacy

Analytics

Te tehnologije nam omogočajo analizo uporabe spletne strani, da izmerimo in izboljšamo učinkovitost.

Ime
Google Analytics
Ponudnik
Google LLC
Namen
Cookie von Google für Website-Analysen. Erzeugt statistische Daten darüber, wie der Besucher die Website nutzt.
Varstvo podatkov
https://policies.google.com/privacy
Ime piškotka
Name _ga,_gat,_gid
Trajanje piškotka
2 Jahre

Mediji

Videoposnetke nalagamo preko Youtube. Tukaj lahko odklenete vse videoposnetke.

Ime
Youtube
Ponudnik
Google LLC
Namen
Video-Streaming
Varstvo podatkov
https://policies.google.com/privacy